Gebelik ve Ağız Sağlığı

DİŞ ÇÜRÜKLERİ GEBE KALMAYI ETKİLER Mİ?

Yalnızca diş çürükleri için gebe kalmayı önler gibi radikal bir tespitte bulunamayız. Fakat gebelik oldukça karışık bir süreçtir ve gebelik esnasında anne vücudunda bebeğin uterusa yerleşebilmesi ve yabancı bir cisim olarak algılanmaması için bir çok olay gerçekleşir. Ağız içerisinde bulunan bir çürük, kanal tedavisi gerektiren lezyonlu bir diş ya da diş eti hastalıkları, dış ortamla sürekli kontakta, bakteriler ve çeşitli mikroorganizmalar barındıran ortamlardır. Ağız içerisinde ya da vücudun herhangi bir bölgesinde bu şekilde immün sistem tarafından sürekli savaşılan bir ortamın varlığı fetusun implantasyonunda (uterusa yerleşmesinde) sorunlar oluşturabilir. Çünkü ağız ve yüz vücudun en çok kanlanan bölgelerindendir ve immün sistemin verdiği bu savaş kan yoluyla vücudun diğer bölgelerinde de savaş için üretilen antikorlarda artış meydana getirebilir. Bu durumda fetus yabancı bir cisim olarak algılanabilir.

Bu yüzden gebe kalma planlaması yapan her bireyin hamilelikten önce mutlaka tüm diş tedavilerini bitirmiş olması ve ağız hijyenine dikkat etmesi önerilir.

HAMİLELİĞİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Hamilelik süresince vücudun bebeğe kendini hazırlaması, annede hormonal olarak değişimlere yol açar. Anne kanında steroid hormon miktarlarında artış görülür. Ağzımızda binlerce mikroorganizma çeşidi olmakla birlikte bunlardan şekerle beslenenler daha çok diş çürüğüne, protein ve yağ yapılı hormonlarla beslenenler de diş eti hastalıklarına yol açar. Doğal olarak kanda artan hormon miktarları diş etinde bununla beslenen bakteri seviyelerinde artışa neden olur ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar.

Hamilelerde en çok karşılaşılan diş eti hastalığı gingivitistir. Diş etleri kırmızı ve kanamalıdır hamilelikten sonra temizlik yapılım kişinin kendi hijyenini sürdürmesi ile atlatılır.
Bunun dışında diş etinde büyümeler görülebilir. Büyümeler hafif ya da şiddetli olabilir. Bazen beslenmeyi etkileyecek seviyede büyümeler olabilir. Diş eti büyümeleri hamilelik sırasında annenin ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi ile önlenebilir. Bunun dışında eğer beslenmeyi zorlaştıran büyümeler varsa acil müdahale gerektirebilir.

Hamilelikte özellikle ilk trimestırda görülen sabah bulantıları ve kusmayla birlikte ağızda asit miktarında artış görülür. Asitin artması diş çürüklerinin de artmasına sebep olur. Bunu önlemek için ağzın sık sık suyla çalkalanması düzenli ve detaylı ağız ve diş temizliği önerilir.

Yani her hamilelik bir diş kaybettirir düşüncesi yanlıştır , sadece düzenli kontroller ve temizlik ile dişlerinizi koruyabilirsiniz.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ HAMİLELİĞE ETKİLERİ

Kanal tedavisi gerektiren lezyonlu bir diş, diş eti hastalıkları, çürük diş gibi durumlara sahip hamile anne adaylarında erken doğum ya da düşük ağırlıklı doğuma neden olabilecek sitokinler salgılanır.
Sitokinler vücudun enfeksiyonlara karşı kendini savunması esnasında immün sistemin hücrelerini çağırmak için salgılanan ve kan yoluyla taşınan moleküllerdir.
Erken doğum yapmış annelerin çoğunda yapılan çalışmalarda kanda başta PGE2 olmak üzere bir çok molekülün artışı gözlenmiş.
Özellikle periodontal hastalık esnasında ( diş eti ve kemik hastalıkları ) PGE2 başta olmak üzere erken doğumla ilişkilendirilen bir çok molekülde artış görülür. Bu yüzden ağız içerisinde ya da vücudun herhangi bir bölümünde bulunan enfeksiyon odakları hamilelerde erken doğum ya da düşük ağırlıklı bebek dünyaya getirmeye neden olabilir.

Scroll to Top